wtorek, 23 października 2012

Nie wiem jak u Was, ale u mnie w tym roku jesień była przepiękna. Przez duże "P". PRZE - PIĘ - KNA!! Była, ale już nie jest, bo ostatnio pogoda się popsuła. Mimo to i tak uważam, że wykazała się dużą łaskawością, pokazując, aż do połowy października, swoje tak wspaniałe oblicze. Wydaje mi się, że niewiele jest na świecie rzeczy piękniejszych, od intensywnie czerwonych, żółtych, pomarańczowych, a gdzieniegdzie jeszcze zielonych, jesiennych liści, w promieniach słońca. Niestety - wszystko co dobre, to się szybko kończy. Niebo przesłoniły grubaśne i gęste chmury. Często bywa tak, że razem ze słońcem przepada gdzieś dobry humor i entuzjazm. Co pomaga odzyskać pozytywne nastawienie? Moim zdaniem cztery rzeczy - dobre jedzenie, dobre towarzystwo, dobre filmy i okazjonalnie - dobre wino lub nalewka. Czymś, co ostatnio uratowało mnie przed całkowitym spadkiem nastroju, były kruche rogaliki z dżemem. Przepis na nie znalazłam na opakowaniu proszku do pieczenia. Warto je zrobić z kilku powodów: są łatwe w przygotowaniu, robi się je dość szybko, są smaczne no i słodkie. Takie kruche rogaliki wspaniale jest zjeść pod kocem, w towarzystwie ciepłego mleka lub kakao, w długi, zimny, jesienny wieczór. Wypróbowałam - polecam ;)

Kruche rogaliki z dżemem na chandrę i jesienną depresję


Kruche rogaliki z dżemem - składniki:

- 350 g. maki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 125g. miękkiej margaryny
- 1 jajko
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ulubiony dżem (może być np. śliwkowo - kokosowy lub domowa "Nutella" na śliwkach)
- cukier puder

Dodane
W związku z niektórymi komentarzami odnośnie tego, że w przepisie jest za mało mąki i trzeba dodać więcej. Moi drodzy, różne mąki zachowują się w różny sposób i inaczej chłoną wodę. Nawet, jeśli mówimy o mąkach tego samego rodzaju. Mąka mące nierówna. Jedna mąka pszenna wchłonie więcej wody i ciasto będzie bardziej lejące inna mniej. Jeśli jest taka potrzeba, trzeba po prostu dosypać więcej mąki, aby uzyskać dobrą konsystencję.

Kruche rogaliki z dżemem - przygotowanie:

Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier oraz pozostałe składniki. Całość zagniatamy. Rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości 1 cm. i kroimy na równej wielkości trójkąty. Na środek każdego trójkąta nakładamy po 1 łyżeczce dżemu i zawijamy od podstawy do wierzchołka, formując rogaliki.

Układamy je na posmarowanej tłuszczem blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez  ok. 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, studzimy i chłodne posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!


Kruche rogaliki z dżemem na chandrę i jesienną depresję

Tagged: , ,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16 komentarzy:

  1. Mniam, mniam... dzisiaj robię te rogaliki. Dziękuje za przepis. Buziak
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie się przydadzą w nadchodzących dniach:) U mnie też szaro-buro i ponuro z mżawką na dodatek:/

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszam na konkurs kulinarny na moim blogu. Trwa tylko do końca października. http://nietylkopasta.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne i na jesień do herbatki idealne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Prosiłam i są. :-) Rogale rogaliczki! Kiedy degustacja? ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie rogaliki zdecydowanie ratują przed chandrą :-) Dziękuję za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń
  7. ile takich rogalikow da na szt mniej wiecej

    OdpowiedzUsuń
  8. Rogaliki w smaku nie są złe, natomiast mam obiekcje do ciasta. Podane proporcje są całkowicie złe, i jeśli się ich trzymać to ciasto wyjdzie prawie lejące się. Przy takiej ilości mokrych składników należy zastosować podwójną ilość mąki, co skutkuje oczywiście podwojeniem się objętości. Jeśli komuś się to wydaje za dużo to należy zmniejszyć ilość śmietany do 1 łyżki, 1 jajko całe i jedno żółtko oraz niecałe 100g margaryny. Można jeszcze dodać odrobinę cukru pudru.

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam dokładnie z takich proporcji i u mnie ciasto nie było lejące.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyszly przepyszne. Fakt faktem, musialam dodac wiecej maki, bo ciasto bylo za bardzo lejace. Dziekuje za przepis, juz dawno szukalam dobrego i wreszcie go znalazlam :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. oj u mnie ciacho idealne tylko cieniej rozwałkowałam, nie wiem jak smakują bo się jeszcze pieką:)

    OdpowiedzUsuń
  12. rogaliki pyszne , bardzo smaczne kruche ciasto .wgniotłam trochę więcej mąki na koniec , trzeba wyczuć gęstość ciasta . Wyszło mi ok 30 sztuk w sam raz na blachę , z czego już połowę zjadł 7 latek

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zechcesz zostawić wiadomość lub zadać pytanie.